Ce ne-ar putea aduce votul prin corespondenta

Presedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului Romaniei, Titus Corlatean, a acuzat faptul ca actuala Putere vrea sa promoveze votul prin corespondenta, pentru romanii care locuiesc in afara hotarelor, pentru ca astfel va putea sa fraudeze alegerile. 


"Am depus motiune, in primul rand, pentru ca legea votului prin corespondenta are o destinatie extrem de clara - obtinerea a un milion de voturi pentru PD-L. Dincolo de aceasta afirmatie a domnului Baconschi, care confirma intentia de a frauda, a cata oara, alegerile, sunt multe lucruri care vizeaza greseli, erori de politica externa sub mandatul acestei puteri", a declarat senatorul PSD, la TV Ziare.com.

Corlatean spune ca si precedentele alegeri prezidentiale au fost fraudate in strainatate, ceea ce a inclinat balanta in favoarea lui Traian Basescu.

El a mai acuzat si esecuri in aderarea la Spatiul Schengen, implicarea politicii externe romanesti in luptele politice interne, acordarea de sinecuri politice in diplomatie si tensionarea relatiilor cu Franta si Germania, motoarele Uniunii Europene.

Totodata, el spune ca Opozitia e nemultumita de faptul ca "ministrul de Extern, primul ministru, seful statului au tacut rusinos la declaratii revizioniste venite din Ungaria", dar si ca acestia nu se intereseaza de romanii cetateni ai altor tari.

"E vorba si de situatia romanilor din Ungaria, ce se intampla cu romanii din valea Timocului, din Serbia? Nu-i intereseaza, caci nu pot vota", a mai spus acesta.

Baze de date, vot pana in zori

Titus Corlatean a vorbit despre ceea ce considera a fi fost grave nereguli in desfasurarea votului in strainatate, pe care considera ca autoritatile si justitia le-au ascuns.

"Sunt informatii ca multi dintre observatori au fost cumparati cu bani, sunt informatii ca s-a votat pana in zori, peste noapte s-au rasturnat rezultatele.

Am depus foarte multe dovezi la Curtea Constitutionala, s-a vorbit de un camion cu dosare, inclusiv in tara sau ca au fost identificati oameni care au votat, desi nu erau in tara (...) Nu stim ce s-a intamplat cu ancheta penala. S-a asternut o tacere asupra miilor, zecilor de mii de sesizari", a spus Titus Corlatean, pentru la TV Ziare.com.

Senatorul PSD spune ca nu se opune, in principiu, votului prin corespondenta, ci doar acestei variante a lui, pentru ca ar fi vorba de "promovarea fara niciun fel de rusine a unui proiect de fraudare a alegerilor".

"Potrivit proiectului de lege, nu se doreste sa fie date publicitatii datele, nu e identificata infractiunea de fraudare - cu alte cuvinte, liber la furat", a spus Corlatean.

El considera ca legea nu poate asigura o transparenta a votului, in conditiile acestea, caci nu va putea rezolva toate chestiunile, dand ca exemplu faptul ca un an si ceva e prea putin pentru realizarea bazei de date cu votantii romani din strainatate, operatiune pe care o considera "imposibila" intr-un timp atat de scurt.

Titus Corlatean a mai adaugat faptul ca ingrijorarile Opozitiei vin si din cauza ca justitia din Romania e politizata si protejeaza regimul lui Traian Basescu, dand ca exemplu "socant" declaratiile sefului DNA, Daniel Morar, care nu era ingrijorat pentru ca parlamentarii au respins perchezitia informatica in calculatorul Monicai Iacob Ridzi, fostul ministru al Tineretului.

El l-a atacat si pe ministrul de Externe, acuzandu-l ca a promovat o lege electorala, lucru fara precedent, dar si pentru nerealizarile mandatului sau.

"E fara precedent ca un proiect de lege electorala sa fie promovat prin ministerul de Externe. (...) Cu domnul Baconschi - nu e o chestiune de ordin personal - ma deranjeaza, din punct de vedere al profesiei, ceea ce face. In primul rand, politizare, gafe, greseli de politica externa, absenta a dinamismului. Are nevoie de relatii personale - a fost ambasador la Paris, trebuia sa stabileasca relatii personale acolo", a spus Corlatean.

Vot pe contributii, vot obligatoriu

Senatorul PSD sustine ca declaratia presedintelui PNL, Crin Antonescu, referitoare la faptul ca ar trebui sa voteze doar romanii din strainatate, care platesc taxe in tara, ar trebui discutata.

"De ce ar trebui concetatenii nostri din strainatate sa decida soarta celor care traiesc in tara? Suntem voci care sunt impotriva acelui sistem. Eu personal sunt in favoarea pentru ca cetatenii romani din strainatate sa poata vota (...) Sunt in favoarea faptului ca romanii din strainatate, care contribuie la un anumit efort financiar, sa poata vota", a mai declarat Corlatean.

El spune ca si in tara regimul Basescu va incerca sa fraudeze alegerile, beneficiind de faptul ca "romanul isi accepta mult mai usor soarta."

Intrebat daca impunerea votului obligatoriu ar fi o solutie, Corlatean s-a aratat impotriva in acest moment, considerand ca "ar fi o solutie daca romanii ar fi mai avansati din punct de vedere al constiintei civice".

"Ar trebui sa-i sanctionam pe toti cei care nu vin la vot, pentru cei saraci ar fi greu sa si plateasca, e greu de pus in practica. In perspectiva, si eu as fi pentru obligativitatea votului".