Fraudarea alegerilor - între semnal de alarmă şi anunţ public că aşa va fi

  

Interesantă ieşirea de sfârşit de an a directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Domnul general Marcel Opris ne spune, fără ocolişuri că fraudarea alegerilor se poate face. Ok... asta o ştim şi nu suntem foarte miraţi. Mai face un pas domnul director - îi acuza pe politicieni... Ei ar fi cei care nu vor un sistem de vot sigur, in care voturile multiple nu au ce cauta.
As putea fi de acord cu domnia sa... numai că demonstraţia sa schioapata serios. Domnia sa sustine ca sistemul 100% sigur este dorit chiar de presedintele republicii, numai ca netrebnicii din partide nu il doresc. Evident ca un zambet apare pe fata oricui aude aceast argument - pai si-a dorit ceva presedintele Traian Basescu si sa nu se fi indeplinit? Vor fi destui care vor spune ca Da -reorganizarea administrativ teritorială, parlamentul unicameral sau revizuirea Constituţiei... Perfect de acord, dar eu mă refeream la ceva ce poate sa fie facut printr-o lege sau printr-o OUG (a se vedea Legea comasarii alegerilor).

Argumentatia devine si mai suspecta cand principalul acuzat e Guvernul Romaniei din 2009 - adica cel format de PDL şi PSD, iar atacul se indreapta mai ales asupra ministrilor social-democrati: “La acea vreme, Ministerul Internelor era condus de domnul Dan Nica, Ministerul Educatiei de doamna Ecaterina Andronescu, Ministerul Comunicatiilor de domnul Gabriel Sandu, STS era condus tot de mine, iar Autoritatea Electorala era condusa de domnul Octavian Opris. Noi am facut o demonstratie cu propunerea noastra. Demonstratia a fost socanta pentru cei prezenti pentru ca au vazut ca se poate”, relateaza acum Opris.

Hm... şi ar mai fi o problema - sa spunem ca demnitarii social-democrati au fost ei asa puternici si nu putut impiedica inplementarea unui astfel de sistem, dar de ce de atunci si pana acum nu s-a mai insistat? Asta domnul director al STS omite sa spuna.

Poate afacut-o de vreme ce domnia sa sustine că pentru ca noul sistem sa poata fi folosit la alegerile din 2012, o decizie trebuie luata repede, pana in luna februarie. Totul nu ar costa decat 10 – 15 milioane euro, fara TVA. Marcel Opris a oferit si detalii, afirmand ca odata instalat sistemul, acesta avertizeaza din start daca o persoana a mai votat sau nu, iar metoda si-a dovedit deja eficienta in 2009, cand a fost testata doar la nivelul unui colegiu bucurestean: “In primul rand s-a constatat o scadere a participarii la vot, pentru ca nu au mai fost votanti multipli. Au fost cateva tentative, dar care au fost depistate imediat. De exemplu, au fost persoane care au venit sa voteze cu o carte de identitate declarata furata sau pierduta”.

Nu cred ca e un argument bun asta cu scaderea prezentei la vot de vreme ca cheia alegerilor din 2012 (comasate sau nu pana la o decizie a Curtii Constitutionale din 11 ianuarie 2012) sta tocmai in rata participarii la vot.

Atâta timp cât buletinele de vot pot fi tipărite de către oricine se poate frauda masiv. Ce spune domnul general este doar o câtime din cum se fraudează.Şi este praf în ochi aşa ca să ameţească vigilenţa opoziţiei. Dacă am fi mai solidari, noi alegătorii ar trebui să impunem un buletin de vot care să nu mai poată fi falsificat şi o procedură de vot transparentă şi sigură.  Pentru că tot răul vine de la fraudarea alegerilor şi deturnarea voinţei populare. Ce depistarea unuia care votează de două ori? Înlocuirea urnei cu totul ori a proceselor verbale ori aducerea de "voturi prin corespondenţă" câte sunt necesare pentru a se declara câştigători. Sunt peste 25 de metode identificate de furt al voturilor. Şi când te gândeşti că lideri europeni aleşi efectiv democratic se fac că nu observă şi stau la aceeaşi masă cu lideri total nedemocratici ajunşi acolo prin fraudarea alegerilor. Ei nu au nici un interes să fie alegeri corecte dar noi avem. Şi ar trebui să ne radicalizam. Ori se fac alegeri corecte ori le boicotăm mergând până la nesupunere civică. Greu se mai construieşte democraţia!

PS: Eu nu contest ca domnul general nu a fost de buna credinta, dar argumentatia si tintele alese pentru a face demonstratia lasa loc la multe interpretari.